Kosovafilmi

Historiku i Kosovafilmit 


Kosovafilmi, u themelua më datën 20.02.1969, me vendimin e Kuvendit të Kosovës, si organizatë për prodhimin, distribuimin dhe shfaqjen e filmave. Emërtimi ‘Kosovafilm’ ka qenë e vetmja formë e emërtimit (për të gjitha gjuhët e ish-Jugosllavisë) dhe nuk ka pasur ndonjë shkurtesë apo emërtim tjetër. Me aktin e themelimit, Kosovafilmi ka trashëguar edhe aktivitetet kinematografike të Kosmet filmit (pjesë e qendrës kulturo-propagandistike të Kosovës me drejtor Rade Djuricin) ku janë bërë filmat Kapetan Lleshi, Uka i Bjeshëve të Nemuna dhe Kryqi i Rakocit.


Drejtori i parë i Kosovafilmit ishte Abdurrahman Shala.


Kosovafilmi ka zhvilluar ativitetin e saj në sektorin e prodhimit ku janë prodhuar fillimisht filma të shkurtër, filma dokumentarë dhe më vonë filma të metrazhit të gjatë.


Në vitin 1969, Kosovafilmi bën koproduksionin e parë me Filmske Novosti, Beograd, Avala Film.


Në vitin 1971, është vendosur sektori i distribuimit të filmit; shitblerja e filmave dhe shfaqja e tyre me të drejta ekskluzive në tërë hapësirën e ish-Jugosllavisë. 


Drejtor: Gani Mehmetaj

Adresa: Kompleksi i Galerisë Qafa

Kontakti: 038 212 003

 
Drejtorët e Kosovafilmit:

 • Abdurrahman Shala,1968- 1975
 • Azem Shkreli, 1975- 1989
 • Xhevat Qorraj, 1989- 2002
 • Ekrem Kryeziu, 2002-2003
 • Gani Mehmetaj, 2003-

Filmat e KosovaFilmit

1970 Dashuria e parë (Prva ljubav);
1970 Rekuiem;
1971 Koka ime e krisur (Moja luda glava);
1971 Si te vdiset;
1973 Bombaši;
1974 Sulmi i Kuqi (Crveni udar);
1974 Dervishi dhe vdekja (Derviš i smrt);
1976 Majat e Zelengorës (Vrhovi Zelengore);
1979 Kur pranvera vonohet;
1979 Era dhe lisi;
1980 Gjurmë të bardha;
1982 Lepuri me pesë këmbë;
1983 Përroi vërrshues;
1984 Njeriu prej dheu;
1985 Proka;
1986 Pikniku;
1988 Rojet e mjegullës;
2000 – 2003
2003 Doket dhe zakonet e shqiptarëve të Malit të ZI
2003 Na ishte një herë Kosovafilmi
2005 Kukumi


FILMAT ARTISTIKË


“SI TË VDISET”
Zhanri: Luftarak
Regjia: Miomir Stamenkoviq
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Branimir Shqepanoviq, Miomir Stamenkoviq
Muzika: Bojan Adamiq
Kamera: Ljube Petkovski
Skenografia: Shahin Kryaziu
Vendi i prodhimit: Jugoslavia
Montazhi: Katarina Stojanović
Kohëzgjatja: 95 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 20.3.1972.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Faruk Begolli, Istref Begolli, Jelena Lakoviq, Mira Stupica, Shani Pallaska, Xhevat Qorraj.


“KUR PRANVERA VONOHET”
Zhanri:
Film i luftës
Regjia: Ekrem Kryeziu
Sipas ditarit partizan të Fadil Hoxhës.
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Azem Shkreli, Ymer Shkreli
Muzika: Rauf Dhomi
Kamera: Milorad Jakshiq-Fanxho
Skenografia: Nuredin Loxha
Vendi i prodhimit: Kosova
Montazhi: Zlatko Pushiq
Kohëzgjatja: 124 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 12.7.1979.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Enver Petrovci, Faruk Begolli, Hadi Shehu, Xhevat Qorraj.


“ERA DHE LISI”

Çmimet:
 • “Arena e Artë” për skenar “Pula 1979”
 • “Arena e Art” per rolin kresor “Pula 1979”
 • “Shperblimi tradicional i kritikëve të filmit” Sarajevë 1979”

Zhanri: Dramë e pasluftës
Regjia: Besim Sahatçiu
Producent: Kosova Film, Prishtinë, RTV Prishtinë
Skenari: Petrit Imami
Muzika: Rexho Mulliqi
Kamera: Rudolf Sopi
Skenografia: Shahin Kryeziu.
Vendi i prodhimit: Kosova.
Montazhi: Dime Grbevski
Kohëzgjatja: 111 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 6.7.1979.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Faruk Begolli, Istref Begolli, Qemajl Ajdini, Xhevat Qorraj.


“GJURMË TË BARDHA”
Çmimet:

 • “Arena e Bronzit” për regji “Pula 1980”

Zhanri: Kriminalistik, Dramë
Regjia: Ekrem Kryeziu
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Ekrem Kryeziu, Ramiz Kelmendi
Muzika: Rauf Dhomi
Kamera: Afrim Spahiu
Skenografia: Afrim Gora
Vendi i prodhimit: Kosova.
Montazhi: Zlatko Pushiq
Kohëzgjatja: 95 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 3.7.1980.
Aktrojnë: Avdush Hasani, Çun Lajqi, Drita Krasniqi, Hadi Shehu


“LEPURI ME PESË KËMBË”
Zhanri:
Luftarak
Regjia: Ismail Ymeri
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Rifat Kukaj
Muzika: Bashkim Shehu
Kamera: Afrim Spahiu
Skenografia: Agush Beqiri
Vendi i prodhimit: Kosova
Montazhi: Agron Vula
Kohëzgjatja: 115 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 20.6.1982.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Beqir Gashi, Istref Begolli, Lajde Thaçi, Naim Kryeziu, Xhevat Qorraj.


“PËRROI VËRSHUES”
Zhanri:
Dramë sociale
Regjia: Besim Sahatçiu
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Petrit Imami
Muzika: Akil Koci
Kamera: Afrim Spahiu
Skenografia: Nuredin Loxha
Vendi i prodhimit: Kosova.
Montazhi: Dime Grbevski
Kohëzgjatja: 101 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 10.4.1983.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Ankica Milenkoviq, Avdush Hasani, Çun Lajqi, Hadi Shehu, Istref Begolli, Melihat Ajeti, Rade Markoviq, Shani Pallaska, Voja Miriq, Xhevat Qorraj.


“NJERIU PREJ DHEU”
Zhanri:
Dramë
Regjia: Agim Sopi
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Agim Sopi, Fadil Hysaj
Muzika: Rauf Dhomi
Kamera: Menduh Nushi
Skenografia: Nuredin Loxha
Vendi i prodhimit: Kosova
Montazhi: Agron Vula
Kohëzgjatja: 102 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 12.11.1984.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Bislim Muçaj, Lumnije Muçaj, Teuta Rrahmani.


“PROKA”
Çmimet:

 • “Shpërblimi Shpresat e Reja” Kanë 1988

Zhanri: Dramë
Regjia: Isa Qosja
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Eqrem Basha
Muzika: Krist Lekaj
Kamera: Afrim Spahiu
Skenografia: Agim Cavdarbasha
Vendi i prodhimit: Kosova.
Montazhi: Agron Vula
Kohëzgjatja: 89 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 24.6.1985.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Andrijana Videnoviq, Dorata Kaminska, Faruk Begolli, Hazir Myftari, Muharem Qena, Xhevat Qena, Xhevat Qorraj.


“PIKNIKU”
Zhanri:
dramë dashurie
Regjia: Emin Halili
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Atdhe Gashi
Muzika: Bashkim Shehu
Kamera: Menduh Nushi
Skenografia: Nazmi Sadiku
Vendi i prodhimit: Kosova.
Montazhi: Agron Vula
Kohëzgjatja: 90 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 10.7.1986.
Aktrojnë: Avdush Hasani, Fatime Sefaj, Shani Pallaska, Boro Begoviq, Suzana Mançiq.


“ROJET E MJEGULLËS”
Zhanri:
Dramë
Regjia: Isa Qosja
Producent: Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Isa Qosja, Fadil Hysaj
Muzika: Gjon Gjevelekaj
Kamera: Menduh Nushi
Skenografia: Nazmi Sadiku
Vendi i prodhimit: Kosova.
Montazhi: Zlatko Pushiq
Kohëzgjatja: 105 minuta
Teknika: Standard, kolor
Premiera: 15.6.1988.
Aktrojnë: Xhevat Qorraj, Enver Petrovci, Florie Siarina, Çun Lajqi, Ankica Milenkoviq, Ismail Ymeri, Silvana Bajçinovci, Veljko Mandiq.


FILMAT DOKUMENTARË TË KOSOVAFILMIT


“Brigadat kosovare”, regjisor: Ekrem Kryeziu.
“117” prodhimi 1978. Regjisor Besim Sahatçiu
Çmimet: Plaketa e Artë në Festivali e Filmit Dokumentar dhe të Metrazhit të Shkurtër – Beograd 1978
“Bukë e kryp e Zemër”. Regjisor: Besim Sahatçiu
“Tepricat” prodhim i vitit 1981. Regjisor Ekrem Kryeziu
Çmimet: Diplomë për regji në Festivalin e Filmit Dokumentar dhe të Metrazhit të Shkurtër; Beograd 1981
“Pik e Gur” prodhim i vitit 1979. Regjisor Ekrem Kryeziu
“Ngjyrat e dheut”, prodhim i vitit 1983. Regjisor Fahri Hysaj
“Dita e Mërgimtarëve”. Regjisor: Ekrem Kryeziu.
“Kur pranvera xhirohet”. Regjisor: Isa Qosja.
“Shota”. Regjisor: Azem Shkreli.
“Loja e rufaive”. Regjisor: Azem Shkreli, Gani Bobi.


SHPËRBLIMET PËR FILMA ARTISTIKË


“Era dhe Lisi” prodhim i vitit 1979, regjisor Besim Sahatçiu
Çmimet:

 • “Arena e Artë” për skenar “Pula 1979”
 • “Arena e Art” per rolin kryesor “Pula 1979”
 • “Shperblimi tradicional i kritikëve të filmit” Sarajevë 1979”


“Rojët e Mjegullës” prodhim i vitit 1988, regjia Isë Qosja


“Proka” prodhim i vitit 1987, regjisor Isë Qosja
Çmimet:
“Shperblimi Shpresat e Reja” Kanë 988


“Gjurmë të Bardha” prodhim i vitit 1980, regjisor Ekrem Kryeziu
Çmimet:

 • “Arena e Bronzit” për regji “Pula 1980”


SHPËRBLIMET PËR FILMA DOKUMENTARË


“117” prodhimi 1978, regjisor: Besim Sahatçiu
Çmimet:

 • Plakata e Artë në Festivalin e Filmit Dokumentar dhe të Metrazhit të Shkurtër, Beograd 1978

“Tepricat” prodhim i vitit 1981, regjisor Ekrem Kryeziu
Çmimet:

 • Diplomë për regji në Festivalin e Filmit Dokumentar dhe të Metrazhit të Shkurtër, Beograd 1981

“Zakonet e shqiptarëve në Mal të Zi”,
Dokumentar, regjisor Emin Halili, 2003.


“Kosovafilmi dikur”
, Dokumentar, regjisor Isë Qosja, 2003 


“Kukumi”, film artistik, një realizim i vitit 2004, koproduksion i “Kosovafilm”-it, Prishtinë dhe “Jadran film”, Zagreb.


KOPRODUKSION


Dashuria e parë (Prva ljubav)
Zhanri:
Dramë
Regjia: Zoran Čalić
Producent: Filmske novosti, Beograd, Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Zoran Čalić
Muzika: Kornelije Kovač
Kamera: Branko Perak
Skenografia: Nuredin Loxha
Vendi i prodhimit: Jugoslavia
Montazhi: Ljerka Stanojević
Kohëzgjatja: 89 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 21.11.1970.
Aktrojnë: Aleksandar Gavrić, Faruk Begolli, Ljiljana Lašić, Miodrag Petrović-Čkalja. 1970


Rekuiem për të nesërmen
Zhanri:
Luftarak
Regjia: Časlav Damjanović
Producent: Kosova Film, Prishtinë, Film danas, Beograd
Skenari: Časlav Damjanović Muzika: Jovan Jovičić
Kamera: Aleksandar Petković
Skenografia: Slobodan Radovanović
Vendi i prodhimit: Jugoslavia
Montazhi: Milanka Mladenović (Nanović)
Kohëzgjatja: 83 minuta
Tenika: Widescreen, kolor
Premiera: 15.7.1970.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Danilo (Bata) Stojković, Dušan Janićijević, Faruk Begolli, Georgia Moll, Ty Hardin


“Koka ime e krisur” (Moja luda glava)
Zhanri:
Komedi
Regjia: Vuk Vučo
Producent: Kosova Film, Prishtinë, Filmske novosti, Beograd
Skenari: Milan Milićević-Lango
Muzika: Bojan Adamič
Kamera: Đorđe Nikolić
Skenografia: Milenko Jeremić
Vendi i prodhimit: Jugoslavia
Montazhi: Milanka Mladenović (Nanović)
Kohëzgjatja: 90 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 10.6.1971.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Aleksandar Gavrić, Dunja Lango, Mihajlo (Bata) Paskaljević, Milivoje (Mića) Tomić, Pavle Vuisić, Radmila Savićević, Ratislav Jović, Velimir (Bata) Živojinović


Hedhësit e bombave (Bombaši)
Zhanri:
Luftarak
Regjia: Predrag Golubović
Producent: Zastava film, Avala Film, Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Predrag Golubović
Muzika: Boris Bizetić
Kamera: Milivoje Milivojević
Skenografia: Milenko Jeremić
Kostimografija: Mirjana Ostojić
Vendi i prodhimit: Jugoslavija
Montazhi: Ivanka Vukasović
Kohëzgjatja: 84 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 28.7.1973.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Ana Zupanc, Boro Begović, Dragan Šaković, Dunja Lango Sanja, Istref Begolli, Ljubiša Samardžić Farkatari, Marinko Šebez, Mijo Mijušković Milici, Miroljub Lešo, Ranka Crnja, Renata Freiskorn partizanja, Slobodanka Marković Maria, Velimir (Bata) Živojinović Xhoka, Veljko Mandić si 'mitraljezac'.


“Sulmi i kuq”
Zhanri:
Luftarak
Regjia: Predrag Golubović
Producent: Kosova Film, Prishtinë, Avala Film,
Skenari: Branislav Božović, Ratko Đurović, Predrag Golubović
Muzika: Boris Bizetić
Kamera: Milivoje Milivojević
Skenografia: Milenko Jeremić
Vendi i prodhimit: Jugoslavija
Montazhi: Nuredin Loxha, Olga Kršljanin (Skrigin)
Kohëzgjatja: 95 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 26.7.1974.
Aktrojnë: Abdurrahman Shala, Bert Sotlar, Boris Dvornik, Faruk Begolli, Istref Begolli, Olivera Vučo-Katarina, Velimir (Bata) Živojinović, Xhevat Qena.


“Dervishi dhe vdekja”
Zhanri:
Dramë
Regjia: Zdravko Velimirović
Producent: Avala Film, Bosna Film, Centar filmskih radnih zajednica SR Srbije, Kosova Film, Prishtinë, Filmski studio, Titograd, Zeta film, Budva
Skenari: Borislav Mihajlović-Mihiz, Zdravko Velimirović
Muzika: Zoran Hristić
Kamera: Nenad Jovičić
Skenografia: Vlastimir Gavrik
Vendi i prodhimit: Bosna dhe Hercegovina, Jugoslavija, Kosova Mali i Zi
Montazhi: Iva Kosi
Kohëzgjatja: 105 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 12.7.1974.
Aktrojnë: Boris Dvornik, Faruk Begolli, Olivera Vučo-Katarina, Velimir (Bata) Živojinović, Voja Mirić


“Majat e Zelengorës”
Zhanri:
Luftarak
Regjia: Zdravko Velimirović
Producent: Filmski studio, Titograd, Centar filmskih radnih zajednica SR Srbije, Jadran Film, Zeta film, Budva, Kosova Film, Prishtinë
Skenari: Mladen Oljača, Đurica Labović, Zdravko Velimirović
Muzika: Zoran Hristić
Kamera: Nenad Jovičić
Skenografia: Asim Babić
Vendi i prodhimit: Jugoslavia, Mali i Zi, Serbia, Kroaci, Kosova.
Montazhi: Katarina Stojanović
Kohëzgjatja: 101 minuta
Teknika: Widescreen, kolor
Premiera: 2.6.1976.
Aktrojnë: Alain Noury, Božidar Pavićević-Longa, Branko Đurić, Darinka Đurašković, Dragomir Bojanić-Gidra, Faruk Begolli, Gordana Kosanović.